Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

Wat is Ultimate Frisbee

Wat is Ultimate Frisbee

Gebruik jij jouw frisbee alleen om over te gooien op het strand en weet je niet wat je er nog meer mee zou kunnen doen? Dan ben je hier aan het juiste adres; na het lezen van dit artikel gaat er een ware frisbee-wereld voor jou open. Er zijn namelijk tal van sporten die je met jouw frisbee kan spelen, zowel alleen als in teamverband. We trappen deze reeks af met de populairste frisbee-sport: Ultimate Frisbee.

 

De spelregels
Ultimate Frisbee is een teamsport die zowel binnen als buiten gespeeld kan worden; in de zaal, op het gras of op het strand. De populairste variant van de sport wordt buiten op een grasveld gespeeld, waarbij twee teams van zeven het tegen elkaar opnemen. Het grasveld is 100 bij 37 meter groot, met aan beideSpeelveld ultimate frisbee uiteinde van het veld een eindvak (endzone) waarin gescoord kan worden (net zoals bij bijvoorbeeld rugby of American Football). Het aanvallende team kan in het eindvak van de tegenstander scoren door de frisbee hierin te vangen. Hierbij mag de speler met de frisbee in zijn/haar hand niet lopen en dient er dus overgespeelt te worden met teamgenoten om vooruit te komen en te scoren. Daarnaast mag de frisbee maar 10 seconden vastgehouden worden door de gooier, dus is snel doorspelen van belang.

Het verdedigende team probeert uiteraard het aanvallende team tegen te houden. Met defensieve druk proberen zij de frisbee te onderscheppen of de aanvallers te forceren tot het maken van fouten. Als de frisbee door de verdediger gevangen wordt, de frisbee de grond raakt of uit het speelveld vliegt heet dit een turn-over. Het verdedigende team krijgt in dit geval het bezit over de frisbee en mag een aanval opstarten richting het eindvak van de tegenstander. Na een gescoord punt wisselt het schijfbezit en kan de andere ploeg de aanval starten. Het team dat als eerste 15 keer scoort of de meeste punten heeft gescoord in 100 minuten is de winnaar. Bijzonder aan deze sport is het feit dat er geen scheidsrechter aanwezig is. De spelers moeten overtredingen van de regels en eventuele discussies hierover zelf onderling oplossen. Eerlijkheid en integriteit zijn dan ook belangrijke waarden in de sport.

 Vangen ultimate frisbee

Voor Ultimate Frisbee is veel atletisch vermogen nodig, zoals hier te zien is. Om te voorkomen dat de frisbee de grond raakt, moet vaak gedoken worden. Foto van Martine Bootsma.

 

Wie en waar?
Ultimate Frisbee wordt over de hele wereld beoefend door zo’n 10 miljoen spelers, verdeeld over meer dan 85 landen die aangesloten zijn bij de Wereld Frisbee Bond. Het aantal spelers wereldwijd blijft groeien en de sport is op veel plekken sterk in opkomst. Belangrijke mijlpalen waren de officiële erkenning van Ultimate Frisbee door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het feit dat Ultimate nu ook gespeeld wordt op de World Games (het kleinere broertje van de Olympische Spelen). Ook zijn er in Amerika recentelijk de eerste (semi)professionele Ultimate Frisbee competities gestart. Daarnaast gaan de beste spelers, clubs en landenteams de strijd met elkaar op Nationale-, Europese- en Wereldkampioenschappen. Maar ook voor beginners zijn er op lager niveau genoeg lokale, nationale en internationale toernooien om competitief te spelen en plezier te beleven.

Luchtduels bij Ultimate Frisbee
Ook luchtduels zijn een groot onderdeel van de sport. Hier een speler van het Nederlands team die een luchtduel wint op het WK. Foto van Martine Bootsma

 

Highlights
Leuk, al die regels en feitjes, maar hoe ziet zo’n wedstrijd er nou uit en wat is er zo leuk aan de sport? Check de onderstaande highlightfilmpjes en je begrijpt het meteen!

 

 

 

Hoe kan jij beginnen?
Ben je helemaal enthousiast geworden en wil jij de sport ook uitproberen? In Nederland zijn er genoeg clubs, competities en toernooien waarbij je met elke leeftijd een ervaringsniveau mee kan doen. Zoek een club bij jou in de buurt op https://www.frisbeesport.nl/cms/pagina/ultimate-verenigingen en sluit je aan!

 

Floor Keulartz is 21 jaar en speelt al sinds haar negende Ultimate Frisbee. Op haar dertiende werd zij voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands Nationale Jeugdteam, waarmee zij als aanvoerder drie keer Europees Jeugd Kampioen werd. Later stroomde zij door naar het volwassen Nederlands team. Daarnaast behaalde zij met haar clubteam ook meerdere malen gouden medailles op de Nederlandse en Europese kampioenschappen voor clubteams. Naast het zelf spelen van Ultimate Frisbee, houdt Floor ook van training geven en het schrijven over de sport. In deze blog zal zij elke maand artikelen schrijven over de sport, de verschillende frisbees, ervaringen van topspelers en nog veel meer. Heb jij een vraag over de sport of wil graag een artikel lezen over een specifiek onderwerp? Laat het weten in de reacties of stuur een mail naar info@frisbeekoning.nl

Waar ben je naar op zoek?

Winkelmandje